Planerar du köpa eller byta båt i sommar? Läs då denna viktiga information.

Från och med i år gäller nya bestämmelser om bottenfärger. JBS följer myndigheternas direktiv för insjöar – du får inte ha biocidfärg på båt i JBS hamn. För att ta in en nyanskaffad båt måste du ha hamnkaptens godkännande INNAN den tas till klubben. Du måste trovärdigt kunna DEKLARERA bottenfärgens beskaffenhet.
På båtmarknaden finns både seriösa och oseriösa spelare. Ditt köp kan bli en ganska tråkig upplevelse om du inte har koll på vad som gäller och vad du köper. Visste du att det är straffbart enligt 29 kap § 3 p 20 miljöbalken att använda biocidfärger i insjöar?
Vad gör du då som köpare? Du ställer frågor och begär dokumentation som styrker att båten har biocidfri bottenfärg – i alla underliggande lager! Köper du en äldre båt som haft flera ägare så är bevisbördan svår, räkna med att båten måste saneras innan den tas till klubben! Eftersom du ska övertyga en hamnkapten om att båten är biocidfri är ju första steget att du själv blir övertygad.

I höst kommer vi på JBS troligen att kunna mäta båtbottnars beskaffenhet. Har du tagit in en båt till JBS under 2021 – med hamnkaptens medgivande – får du ändå räkna med att din båt kontrolleras. Om gränsvärden för biocider då överskrids riskerar du förlora din båtplats. Tänk på att det inte längre är tillåtet att sanera på JBS område och vilka praktiska konsekvenser detta medför. Så var noggrann i valet av båt.

Läs om bottenfärger på transportstyrelsens hemsida. https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Fritidsbatar/Batlivets-miljofragor/regler-om-batbottenfarg/

Läs om JBS bestämmelser på hemsidan avsnitt miljö.

Med förhoppning om en skön båtsommar och trygga båtaffärer.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.